środa, 9 sierpnia 2017

Pikle warzywne

Lato to okres, kiedy robimy przetwory na zimę. Mając warzywa z własnego ogródka można tanim kosztem zrobić zapasy na zimę. Przygotowując kolorowe pikle warzywne zimą ucieszą one nas wyglądem i smakiem, a także będą świetnym dodatkiem do obiadu lub kanapek.  Możemy je robić z dowolnych warzyw. Takie kolorowe przetwory robię co roku i najszybciej znikają ze spiżarni! A jak jest u Was? ;)
Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka biała lub żółta
  • 1 mała cukinia
  • 300 g małych pieczarek
  • 4 cebulki
  • 12 małych ogórków
  • 2 marchewki
  • do każdego słoika po 1 łyżeczce gorczycy, 5 ziarenkach ziela angielskiego, 1 liściu laurowym
Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie:
1. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, sparzyć wrzątkiem na sitku.
2. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę.
3. Cebulki obrać, pokroić na pół lub w ćwiartki.
4. Cukinię umyć, pokroić w plasterki lub półplasterki.
5.  Pieczarki umyć, gotować w osolonej wodzie przez 5 minut i odcedzić na sitku.
6. Marchew obrać, pokroić w plasterki.
7. Ogórki umyć.
8. Do słoików wrzucić przyprawy i układać warstwami przygotowane warzywa.
9. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać słoiki. Słoiki pozakręcać i pasteryzować około 5-10 minut.

1 komentarz:

  1. To mi będzie smakowało😊 Na pewno zrobię.Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń