poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Sałatka szwedzka do słoików

Przepisów na przetwory z ogórków jest wiele i każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Podobnie jest z sałatką szwedzką. Można ją robić z samą cebulą albo dodawać szatkowaną kapustę. Moja wersja tej sałatki jest z cebulą, marchwią i papryką. Planowałam też dodać kapustę, ale akurat nie miałam jej w domu. Takie ogórki w formie sałatki szwedzkiej będą doskonałym dodatkiem do kanapek i nie tylko, polecam! :)
Składniki:
  • 2 kg ogórków 
  • 4-5 cebul
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki soli
  • pieprz mielony
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy i 4 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika
Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oliwy

Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, pokroić w plasterki do większej miski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do ogórków. Całość posypać solą, wymieszać, odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odcedzić. 2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach do sałatki.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i przełożyć do miski z sałatką.
4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Całość wymieszać i doprawić pieprzem.
5. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią sałatkę. Odstawić na 2 godziny.
6. Do umytych słoików wsypać gorczycę i ziarenka ziela angielskiego. Przełożyć sałatkę i zalać zalewą, która została w misce.
7. Słoiki pozakręcać i pasteryzować około 8-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz