poniedziałek, 11 września 2017

Klopsy mielone z serem i suszonymi pomidorami

Ostatnio robiąc klopsy mielone na obiad postanowiłam je nieco urozmaicić. W lodówce znalazłam kilka suszonych pomidorów, które pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa. Podobnie postąpiłam z bazylią. W środek każdego klopsa włożyłam po kawałku sera. W efekcie wyszły nieco inne, ale bardzo smaczne mielone. Zamiast tradycyjnych klopsów polecam wypróbować ich inną wersję! :)
Składniki:
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 pomidorów suszonych w oliwie
  • garść listków bazylii
  • kawałek żółtego sera
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka


Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do napęcznienia. 
2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, przestudzić.
3. Mięso przełożyć do miski. Dodać przestudzoną cebulę, wbić jajko.
4. Pomidory pokroić w kostkę. Dodać do mięsa.
5. Bazylię umyć, posiekać, dodać do miski.
6. Bułkę odcisnąć, przełożyć do mięsa.
7. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do pozostałych składników.
8. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Jeszcze raz wymieszać.
9. Ser pokroić w kostkę. 
10. Z przygotowanej masy formować kotleciki. W środek każdego włożyć kostkę sera. Tak przygotowane klopsiki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz