piątek, 15 września 2017

Risotto z kurkami

Nigdy nie myślałam, ze risotto to takie proste danie.Jedynym jego mankamentem jest to, ze trzeba stale stać przy piecu i pilnować, aby ryż się nie przypalił. Do zrobienia tego dania namawiała mnie córka już w ubiegłym roku, ale później obie o tym zapomniałyśmy, a teraz kiedy pojawiły się kurki wróciła do tego tematu. Ulegając jej namowom byłam zmuszona zrobić risotto z wyżej wspomnianymi grzybami. Muszę przyznać, że było warto, ponieważ danie wyszło bardzo dobre i mam nadzieję, że Wam również zasmakuje! ;)
Składniki:
  • 200 g ryżu Carnaroli
  • 200 g kurek
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki białego wina wytrawnego
  • 500 ml bulionu
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżka oleju
  • sol, pieprz


Przygotowanie
1.Kurki dokładnie oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki.
2.Cebule obrać, pokroić w kostkę.
3.Na patelni rozgrzać łyżkę masła i oleju, dodać pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość lekko podsmażyć,  nie rumienić. Następnie dodać umyte grzyby, doprawić, smażyć ok.5 min.i zdjąć z ognia.
4. Na drugiej większej patelni rozgrzać pozostałe masło i wsypać ryż. Smażyć przez około 2 minuty, aż ryż pokryje się tłuszczem. Następnie wlać połowę wina. Smażyć, aż ryż wchłonie wino i wlać pozostały alkohol. Ciągle przy tym mieszając. Następnie wlewać porcjami bulion (powinien być ciepły). Podsmażać, aż się wchłonie jedna porcja bulionu i dodać następną. Powtarzać do wykorzystania całego bulionu. Cały czas mieszać, aby ryż się nie przypalił. Z ostatnią porcją bulionu dodać wcześniej podsmażone kurki. Na koniec potrawę posypać startym parmezanem, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, ponieważ bulion jest słony i kurki były solone. Całość dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz