piątek, 15 marca 2019

Ciasto ananasowe bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia robię dosyć często. Niektóre są inspirowane różnymi batonikami, które można kupić w sklepie takimi jak Bounty czy Maxi King. Jednak zdarza mi się przygotować ciasto z tego, co mam akurat w domu. I dzisiaj tym sposobem przedstawiam wam przepis na ciasto ananasowe bez pieczenia. Ananasa możecie zastąpić innymi owocami, na przykład brzoskwiniami. Na pewno wyjdzie równie pyszne.

Składniki na blaszkę o wymiarach 18x22 cm.
Składniki:
  • około 350 g herbatników
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36% lub 30%
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • wiórki kokosowe do posypania


Przygotowanie:
1. Ananasa odsączyć z zalewy. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance zimnego soku ananasa z puszki. Kiedy napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej, nie gotować.
2. Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników.
3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Porcjami dodawać serek mascarpone, miksować na wolnych obrotach. Dodać serek i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać pokrojonego w kostkę ananasa. 
4. Połowę masy z ananasem wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na niej rozsmarować połowę kremu bez ananasa. Ułożyć warstwą herbatników. Wyłożyć krem z ananasem. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Rozsmarować resztą kremu bez ananasa. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
5. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciastka zmiękły.


3 komentarze:

  1. Ciasto wydaje sie być bardzo fajne. Nie bardzo rozumiem jednak w jakiej to kąpieli wodnej należy rozpuścić żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szklankę z żelatyną włożyć do większego naczynia z gorącą wodą, aby żelatyna się rozpuściła

      Usuń
  2. Rozumiem, dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń