środa, 24 kwietnia 2019

Klopsiki w sosie musztardowym

Mięso mielone w naszej kuchni pojawia się dosyć często. Robimy z niego wiele różnych dań. Bardzo popularne są pulpeciki w sosach, np. pomidorowym czy koperkowym. Tym razem zrobiłam te mięsne kuleczki w aromatycznym i lekko pikantnym sosie musztardowym. Jest to świetna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych klopsików smażonych na oleju. 



Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 łyżeczka musztardy (ja użyłam rosyjskiej)
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Sos:
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania


Przygotowanie:
1. Kajzerkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do napęcznienia.
2. Mięso włożyć do miski, dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśniętą kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsiki. Obtoczyć je w bułce tartej. Obsmażyć na rozgrzanym oleju.
3. Klopsiki zalać bulionem tak, aby całkowicie były przykryte płynem (w razie potrzeby można dolać wody). Gotować na małym ogniu około 10 minut.
4. Śmietankę wymieszać z mąką i musztardą. Dodać kilka łyżek ciepłego bulionu i powoli wlewać na patelnię. Gotować około 2-3 minut, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz