sobota, 6 kwietnia 2019

Sałatka hawajska

Jedną z moich ulubionych przypraw jest curry. Dodaję ją bardzo często do różnego rodzaju dań z kurczakiem. Dzisiaj przygotowałam pyszną sałatkę hawajską, do której dodałam kurczaka przyprawionego właśnie tą przyprawą. Sałatka ma delikatny smak za sprawą słodkiego ananasa oraz kukurydzy. Mimo tego, że jestem zwolenniczką pikantniejszych smaków to sałatka hawajska bardzo przypadła mi do gustu!


Składniki:
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 woreczek (100 g) ryżu
  • 1 puszka (150 g) kukurydzy
  • 6 plastrów ananasa
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oleju do smażenia


Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, curry. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na złoty kolor. Ostudzić i przełożyć do ryżu.
3. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Przełożyć do pozostałych składników. Dodać majonez. Wymieszać. Można doprawić solą i pieprzem, ewentualnie curry.


1 komentarz:

  1. Robię taka salatkie tylko dodaje jeszcze jeden składnik. Żółty ser pokrojony w kostkę.

    OdpowiedzUsuń