sobota, 4 maja 2019

Kurczak po włosku

Dzisiejsza moja propozycja to roladki drobiowe w sosie pomidorowym z mozzarellą. Nie są to typowe rolady z farszem, tylko kawałki filetu z kurczaka zawinięte w szynkę szwarcwaldzką doprawione dużą ilością ziół. Jest to proste danie, które przygotujemy na jednej patelni. Roladki możemy podawać z ulubionym makaronem.


Składniki:
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (około 100 g)
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. 2 ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać po trochę ziół, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Razem wymieszać.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 8 mniejszych kawałków. Obtoczyć w przygotowanej mieszance ziół. Każdy kawałek owinąć w szynkę.
3. Na patelni rozgrzać masło i olej. Podsmażyć przygotowane roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie wlać na patelnię pomidory, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pozostałe zioła i słodką paprykę. Dusić pod przykryciem około 5 minut.
4. Zdjąć pokrywkę i dodać pokruszoną mozzarellę. Gotować około 2 minut, aż się ser roztopi. Doprawić solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz