czwartek, 2 maja 2019

Kurczak w sosie czosnkowo-koperkowym

Kiedy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, sięgam zazwyczaj po filet z kurczaka, który zawsze znajdę u siebie w lodówce. Przyrządzam z niego szybki sos, który podaję z makaronem lub ryżem. Taki też jest dzisiejszy mój przepis na aromatycznego kurczaka w sosie czosnkowo-koperkowym z dodatkiem pieczarek: prosty, szybki i smaczny. :)


Składniki:
  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • pęczek koperku
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oleju


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę lub w paski. Doprawić przyprawą do kurczaka.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać mięso, podsmażyć do zrumienienia. Dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić około 5 minut. Co chwilę mieszać.
3. Na patelnię dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać śmietankę. Dodać curry. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 4-5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany koperek. Wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz