poniedziałek, 6 maja 2019

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami

Mimo tego, że obecnie świeże pomidory są dostępne przez cały rok to te w okresie zimowym nie są tak apetyczne, jak te z lata. Dlatego zimą często sięgam po pomidory suszone w oliwie, które są bardzo aromatyczne. Zrobiłam dzisiaj z ich wykorzystaniem pysznego kurczaka w kremowym sosie śmietankowym z dodatkiem sera oraz wina. Danie smakuje wyśmienicie i można je podawać z ulubionym makaronem lub kaszą. :)


Składniki:
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 7 suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 70 g żółtego sera
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na mniejsze kawałki. 1 ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z 1 łyżką oliwy, chili, odrobiną soli oraz pieprzu. Zamarynować mięso. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć mięso na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
2. Pomidory pokroić w paseczki. Przełożyć na patelnię, dodać obrany i pokrojony w kostkę pozostały czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać słodką paprykę. Wlać wino i smażyć na wolnym ogniu do odparowania płynu o połowę. Następnie na patelnię przełożyć kurczaka, wlać bulion. Dusić około 3 minut. Do śmietanki dodać mąkę, wymieszać. Zahartować niewielką ilością płynu z patelni i powoli wlewać na patelnię. Dodać starty ser i gotować przez kilka minut, aż ser zgęstnieje. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz