sobota, 18 maja 2019

Pulpeciki w sosie czosnkowym

Pulpety w sosie czosnkowym to kolejna moja propozycja na wykorzystanie mięsa mielonego. Zwykle smażymy klopsiki na tłuszczu, ale możemy je podać z pysznym sosem, na przykład czosnkowym. Ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele więcej czasu, a na pewno zaskoczycie swoją rodzinę nowym smakiem.


Składniki:
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kajzerki
  • sól, pieprz, szczypta chili
  • majeranek
  • olej do smażenia
Sos:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Odstawić do napęcznienia.
2. Mięso przełożyć do miseczki, dodać odciśniętą kajzerkę, wbić jajko. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, szczyptą chili. Ręką wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsiki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć klopsiki na złoty kolor. Następnie przełożyć na talerz.
3. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i oleju. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażyć, nie rumienić. Mleko wymieszać z mąką. Wlać do rondelka. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć podsmażone pulpeciki i na niewielkim ogniu gotować około 10 minut. Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz