czwartek, 16 maja 2019

Sałatka bankietowa

Przygotowując przyjęcie lub spotkanie rodzinne w domu, staramy się gości czymś zaskoczyć. Takim popisowym daniem może być bankietowa sałatka z tuńczykiem. Ułożona warstwowo przyciąga wzrok, jest sycąca i łatwa do zrobienia z ogólnodostępnych składników. Taka sałatka bardzo zasmakowała moim gościom i gwarantuję, że wasi również będą zachwyceni!
Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (170 g)
  • 3 jajka
  • 1 nieduża cebula czerwona
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 80 g żółtego sera gouda lub edamski
  • kawałek pora (biała część, około 4-5 cm)
  • 1 puszka kukurydzy z chili (170 g)
  • 1 puszka groszku (170 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji


Przygotowanie:
1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać. Zetrzeć na tarce oddzielnie białka i żółtka.
2. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą.
3. Ser zetrzeć na tarce do miseczki, w której będziemy robić sałatkę. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Kukurydzę, groszek i tuńczyka odsączyć z zalewy.
5. Do sałatki wsypać odsączoną kukurydzę, dodać rozdrobnionego tuńczyka. Następnie dodać pokrojonego w półtalarki pora oraz starte białko jajka. Oprószyć solą, pieprzem. Wsypać odsączony groszek i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość posmarować przygotowanym sosem. Wierzch posypać startym żółtkiem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz