piątek, 10 maja 2019

Wiosenna sałatka z awokado

Dzisiejszą moją sałatkę można zrobić tylko w 10 minut. Nie musimy do niej gotować żadnych składników. Wystarczy tylko świeże warzywa umyć, pokroić i poukładać na półmisku. Taką chrupiącą sałatkę możemy przygotować sobie na kolację lub zapakować w pudełeczko do pracy. Sprawdzi się ona również na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych.


Składniki:
  • 1 opakowanie rukoli (100 g)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 awokado
  • 1 zielony ogórek
  • szczypiorek do posypania
  • kilka pomidorków koktajlowych
Sos:
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek oliwy


Przygotowanie:
1. Na półmisku rozłożyć umytą i osuszoną sałatę. Ogórka umyć, pokroić w półplasterki.l Poukładać na rukoli. Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Pomidorki umyć, poprzekrawać na pół. Poukładać na sałatce. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić w plasterki, poukładać na sałacie. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
2. Składniki sosu przełożyć do miseczki, wymieszać razem. Przed podaniem polać sałatkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz