środa, 8 maja 2019

Zapiekanka z tortellini

Tortellini to rodzaj włoskich pierożków, które występują z różnym nadzieniem: mięsnym, grzybowym, serowym. Z ich dodatkiem można przygotowywać różnego rodzaju sałatki lub podawać je na ciepło. Ja natomiast zrobiłam z ich udziałem pyszną zapiekankę. Wykorzystałam do niej tortellini z mięsnym nadzieniem. Zapiekanka jest pyszna i sycąca, sprawdzi się jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację.


Składniki:
  • 1 opakowanie tortellini z szynką (250 g)
  • 100 g wędzonego boczku lub szynki
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 100 g żółtego sera gouda lub edam
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oleju


Przygotowanie:
1. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce.
3. Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojony boczek (jeżeli mamy szynkę to podsmażyć ją na łyżce oleju), następnie dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać śmietankę, dodać gałkę muszkatołową, połowę startego sera i dusić około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać ketchup, całość wymieszać.
4. Do przygotowanego sosu wsypać ugotowane pierożki, wymieszać i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20-30 minut.


1 komentarz: