niedziela, 12 maja 2019

Zielone szparagi smażone na maśle

Wiosna to okres, gdy pojawiają się w sklepach i na targowiskach szparagi. Występują one w dwóch odmianach: zielonej oraz białej. Te pierwsze mają to do siebie, że są łatwiejsze w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba ich obierać. Szparagi możemy przyrządzać na różne sposoby, ale ja dzisiaj proponuję je usmażyć na maśle z dodatkiem czosnku i przypraw. Przygotowane w ten sposób są świetnym dodatkiem do obiadu i nie tylko! :)
Składniki:
  • 1 pęczek szparagów zielonych (500 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
1. Szparagi umyć, usunąć twarde końcówki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić szparagi. Smażyć około 7-8 minut, obracając z każdej strony. Następnie na patelnię dodać masło i obrany, pokrojony w plasterki czosnek. Oprószyć szparagi solą i pieprzem. Smażyć jeszcze około 2-3 minut, aż masło się zrumieni.


1 komentarz:

  1. Czy te szparagi to są młode pędy asparagusa

    OdpowiedzUsuń