niedziela, 23 czerwca 2019

Kalafior zapiekany z boczkiem

Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Zazwyczaj podawałam go z podsmażoną na maśle bułką tartą, a tym razem postanowiłam przygotować go w formie zapiekanki z wędzonym boczkiem. Zapiekanka ta jest sycąca i może stanowić danie obiadowe, a dodatek boczku wędzonego nadaje jej charakterystycznego smaku.

Składniki:
  • 1 kalafior
  • 150 g boczku wędzonego
  • 40 g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • koperek do posypania
Przygotowanie:
1. Kalafiora podzielić na różyczki. Ugotować przez 3-4 minuty i odcedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na ciepłą patelnię i wytopić tłuszcz. Następnie boczek przełożyć na talerzyk, a do tłuszczu dodać łyżkę mąki (gdyby boczek był bardzo chudy to można dodać łyżkę masła) i zrobić zasmażkę. Powoli wlewać śmietankę, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażony boczek i starty parmezan. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać, aż zgęstnieje.
3. Przygotowanym sosem zalać kalafior i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20-30 minut. Gotowe danie przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz