czwartek, 11 lipca 2019

Sałatka na bazie rukoli i roszponki ze świeżymi warzywami

Często zamiast kanapek na kolację lubię przygotowywać sałatki z dużą ilością warzyw. Po takie kompozycje sięgam zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim, kiedy mam świeże warzywa z własnego ogródka. Dzisiejsza moja sałatka z dodatkiem rukoli i roszponki to doskonały pomysł nie tylko na kolację, ale można ją zapakować w pudełeczko i zabrać jako drugie śniadanie do pracy.


Składniki:
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 1/2 opakowania roszponki
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g)
  • kilka pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
  • 3 rzodkiewki
  • garść ziaren słonecznika
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
1. Warzywa umyć, osuszyć.
2. Sałaty rozłożyć na półmisku. Pomidorki pokroić na ćwiartki lub połówki, rozłożyć na sałacie. Ogórka i rzodkiewki pokroić w półplasterki. Poukładać na półmisku. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do sałaty. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Posypać po sałacie. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Ostudzić i posypać sałatkę.
3. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz