niedziela, 4 sierpnia 2019

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ja i moja rodzina lubimy różnego rodzaju ciasta z kremem, ale w okresie letnim, kiedy są świeże owoce stawiamy na ciasta owocowe. Dzisiaj mam dla was przepis na proste ciasto ze świeżymi śliwkami i kruszonką. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wystarczą nam tylko dwie miski i łyżka. Zrobimy je w ciągu 15 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. ;)


Składniki na blaszkę o wymiarach 30x25 cm.
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek lub innych owoców
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 cukier waniliowy


Przygotowanie:
1. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier. Wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać mleko i roztopione masło. Wymieszać do połączenia składników. Następnie masę jajeczną przelać do miski z mąką. Wszystko razem energicznie wymieszać.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na cieście poukładać połówki śliwek.
4. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, posiekać nożem. Następnie ręką zagnieść kruszonkę i posypać nią przygotowane ciasto.
5. Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 30 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz